CLUB DE MUNTANYA 

 "AMICS DE LA VOLTA AL TERME DE FONDEGUILLA"

BREU HISTÒRIA DE LA VOLTA AL TERME 

      

La Volta al terme de Fondeguilla, prova degana de les curses per muntanya, neix l’any 1982* darrere de la barra d’un pub. Francisco Salvador, conegut per tots com Paco el Xolí i Juan Landete proposen de donar un dia la volta al terme, seguint les fites del "Coto de Caza". A la primera edició van participar 6 atrevits : Paco Xolí, Juan Landete, Bartolo Valls, Vicente Font, Àngel Font i Manolo Villalba. Van decidir repetir-la l’any següent i varen posar com a data fixa el darrer dissabte de maig. La Volta al terme (VTF a partir d’ara), va néixer com a prova d’aventura i al mateix temps d’orientació, ja que,, com hem dit, es tractava de seguir unes fites i no hi havia cap tipus d’avituallament. Amb més pena que glòria any rere any s’anava celebrant aquesta prova, i diem més pena que glòria perquè molts els que la feien a l’any següent no repetien, per la precarietat dels senders i la duresa del recorregut.

    L’any 2000 neix el Club de Muntanya Castro d'Alfondeguilla amb la finalitat d’organitzar la Volta  amb les mateixes condicions que la resta de curses. La VTF va anar agafant fama, sobretot per la seua duresa i així és coneguda fora de les nostres terres. Aberlado Valls guanya la prova 2 anys i deixa el rècord de la prova en 4:14. L’any 2006 se celebra el XXV aniversari i després el club Castro deixa d’organitzar-la.

    Així el 2007 neix el "Club amics de la volta al terme de Fondeguilla" amb l’objectiu d’organitzar la VTF i tractar de portar-la el més amunt possible dins el calendari de curses per muntanya. Organitzem amb molt d’èxit la XXVI edició amb una inscripció de  163 corredors. Per tal de donar-li més empenta, per a la XXVII edició convidem a participar Raúl García Castán. A més a més, acudeix l’equip de Cuenca Buff Teva (amb Mario Llorens, Javier Trigueros, Santi Garcia i Cesar Canales), Emili Sellés, Adolf Aguiló, Santiago Alvarruiz ( guanyador de 3 edicions i rècord de la prova amb un temps de 4:05), etc... Així, fins arribar a la xifra de 258 participants inscrits. L’èxit d’aquesta edició va ser total, tant en organització, participació, pressupost i número de col·laboradors, i es va destrossar el rècord de la prova: Raúl va parar el crono en 3:22:21 (42:39 minuts menys), 8 corredors van batre el record de Santi i 7 van baixar de la mítica barrera de les 4 hores. Paqui Chacón deixà el record femení en 5:14:21.

    Amb la idea inicial del Club, per a l’edició del 2009 demanem el Campionat d'Espanya absolut de curses per muntanya individual i per seleccions autonòmiques, i, veges per on, ens el concedeixen. La XXVIII edició torna a ser un èxit i se superen totes les bones xifres de l’any anterior: rècord de pressupost, de col·laboradors (120 persones) rècord femení de la prova (Oihana Kortazar para el crono en 4:15:11; 59 minuts menys que l’anterior) i rècord d’inscripcions de la prova (310 per al Campionat i 150 per a la prova Open. En total 460 inscrits) Una mostra del gran nivell és que, tot i la forta calor (recordem que es va canviar la data al 13 de juny) i més de 100 abandonaments, 26 corredors van baixar de les 4 hores.

           El 2011 per a celebrar les 30 edicions, el club programa Tres Voltes al Terme (una per cada dècada) en diferents modalitats: el 27 de març la 1ª Volta al Terme per relleus, en equips de 5 corredors; el 28 de maig la VTF tradicional i el 15 i 16 de juliol la 1ª Volta al Terme nocturna (no competitiva).

   Nota: Cal dir que els rècords es milloren per la qualitat dels participants, però també té molt a vore la neteja del recorregut que, per part d’un grup de voluntaris, estem fent des de fa anys.


* Una font diu que no era en el 82, sinó que va ser un any anterior. Però donem com a data bona el 82.

 

 
AJUNTAMENT
D'ALFONDEGUILLA